СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ

В периода от 27 март до 02 април 2017 г. се провежда Световната седмица на парите. Тази година седмицата е на тема „Учи. Спестявай. Печели.“. На 31.03.2017 г. се включихме в дейностите за повишаване на финансовата грамотност, като изработихме спестовни касички от подръчни материали с логото на проекта.

 

Коледно тържество

 

    В училищната столова на  23.12.2016г. учениците от  I и IVБ  клас  представиха пред своите родители и гости  Коледно тържество .  Почетен гост на тържеството беше Дядо Коледа. Той раздаде подаръци на децата, като им пожела, през новата 2017 година, да са още по-ученолюбиви и послушни.

След тържеството деца и родители на фона на коледни песни се почерпиха.

Мили деца,

  Празниците вече чукат на вратата ни. Бъдете здрави, трудете се, учете се и се забавлявайте! Получете  най- желаните подаръци! Поздравете своите близки, пожелайте им нещо хубаво, покажете им, че ги обичате

            Уважаеми родители,

 Благодаря, че присъствахте на Коледното тържество, на което Вашите умни, добри и възпитани деца - мои любими ученици показаха, благодарение на своите знания, умения  и качества, че магията на Коледа да помагаш, да даваш от себе си,  да се трудиш -  съществува. Коледният дух разцъфна в техните детски души. Нека озари и вашите сърца.  Бъдете здрави, силни, обичайте се и се подкрепяйте!

                   Честита Коледа! Мирна и щастлива Нова година!             

 

Отбелязахме 16 ноември – Международен ден на толерантността

 
 

       “Не съм съгласен с това, което казвате. но ще пожертвам целия си живот, защитавайки правото Ви, да изказвате собствено си мнение“ – с тези думи на Волтер класният ръководител Даниела Петрова започна урока с учениците от IV-б клас, а нейни асистенти бяха ученици от V, VI и VII клас. Каролина Кирилова и Ивет Венецкова отправиха послания с песента „Вълшебни думи“, а останалите асистенти, сред които членове на ученически клуб „Млади възрожденци“, показаха нагледно богатството на уникалността във всеки един от нас и общото, което ни сплотява и обединява. Четвъртокласниците получиха и четоха флаери с толерантни послания, гледаха филми, обсъждаха казуси, споделяха личен опит, разсъждаваха върху взаимоотношенията си в класа, научиха какво е толерантност и как да изпълнят със съдържание тази дума в ежедневното си общуване.

 

Международен ден на толератността

Участвахме в кампанията „Национална седмица на четенето“

 

На 12.10.2016г. учениците от IV-б клас с класен ръководител Даниела Петрова се включиха с уникалното занятие на тема "Езикът и общуването с книгата" в Националната седмица на четенето. Тази година децата посветиха участието си на 130-години от рождението на Ран Босилек и 150-години от рождението на Петко Славейков. В библиотеката на училището те поканиха учениците от I клас с класен ръководител Ирена Стефанова, като им четоха български народни приказки, а най-малките се състезаваха да направят най-точната и изчерпателна поука от всяка приказка. на финала първокласниците получиха скъп подарък - ламинирана картичка с красиво изписани букви от българската азбука и с посланието "След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!" - Фредерик Дъглас

 

Национална седмица на четенето

Тренинг за формиране на умения за справяне с насилието 

 
     На 21 април по идея на училищния психолог Кирил Кунчев, учениците от III-б клас с класен ръководител Даниела Петрова участваха в тренинг за формиране на умения за справяне с насилието и усвояване на конструктивни модели за разрешаване на конфликти. Занятието е част от провеждана кампания, насочена срещу училищния тормоз, която ще приключи през месец юни. Тренингът се явява един от шестте модула за обучение на учениците и е базиран на методология на позитивни ролеви модели срещу дискриминацията и агресията в училище, разработена от Центъра за приобщаващо образование. Чрез групова игра и преживелищни техники учениците сами намериха и посочиха успешните модели за общуване. По време на занятието децата се запознаха с живота и идеите на Махатма Ганди и получиха задача да проучат и съберат информация за него от допълнителни източници за следващото занятие, когато във формат работа в малки групи ще изработят плакат с негови мисли.

Снимки

Проведено кулинарно състезание "MasterChef"

 

     На 29.02.2016 г. в училищната столова се проведе кулинарно състезание "MasterChef", по програма на проект на БД "Син флаг" - "Да се храним разумно". Участваха две двойки родител - дете от IIIб и IV клас. Третия екип бе съставен от ученици от екокомитета. В рамките на 60 минути екипите поготвиха ястия и напитки с осигурените продикти - заленчуци, плодове и сурови ядки. 

Дейно участие взеха и класните ръководители на съответните класове. В резултат от оспорваната надпревара за сръчност, естетика, брой използвани продукти, време за приготвяне и други критерии, журито единодушно реши да връчи три първи награди заедно с грамоти за участие. Екокомитета начело с Наташа Найденова реши приготвената храна да бъде предоставена на деца полусираци. Награда за участие в кулинарното състезание за родителите, децата, класните ръководители и екокомитета включително и журито е посещение на "Phoenix cafe" в гр. Видин със собстеник Мик Купър.

Нашият отбор „Веселяче“ достойно представи  майката Веселка с Весела. Благодаря Ви! Гордея се с Вас!

                              Чаено парти

     На 28 януари, учениците от Училищен еко-комитет при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ организираха чаено парти за децата от I до IV клас. Събитието се реализира в рамките на проект „Да се храним разумно“ по програма „Еко-училища“, към движение „Син флаг“. Инициаторите демонстрираха новозакупено оборудване, представиха презентация, а „Сладунка“, „Палмоливка“, „Напитка“ и „Феята на зъбките“ дадоха ценни съвети как трябва да се постъпва с тези изкушения.

Чаено парти

Национална седмица на четенето 

 

    Всички деца обичат приказките - да четат, да разказват, а някои дори да пишат.

 Национална седмица на четенето се провежда в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - гр.Брегово.  Днес 8 декември, всяко дете от трети „Б“ клас, донесе за четене книга от любим детски автор. 

    Всеки  третокласник,препоръча на връстниците си любима книга. Преразказа приказка от тази книга, разказа любопитни факти от живота и творчеството на автора, посочи и други приказки от същият автор.

   Целта е самите деца да  четат и да извличат познания от книгите . Да се насърчава и стимулира четенето,  творческите възможности и въображението, да създава специален интерес към книгите, да изгражда и поддържа по-добра читателска и информационна култура у учениците. 

   Третокласниците да опознаят огромните възможности на библиотеките за обучение, образование и намиране на информация, за изява на творческите им заложби и за пълноценно прекарване на свободното време.

   Едно дете има нужда да чете и да му бъде четено.Четенето е горивото за огъня, разпалващ интелигентността и въображението, и ако този огън не е достатъчно силен в образованието и живота на детето може да настъпи едно безкрайно догонване.

  Професорът по психология Даниел Уилингам разяснява съвсем просто: “Децата, които четат, стават все по-добри в четенето и тъй като им става все по-лесно, самото четене доставя все повече удоволствие. А децата, които четат по-добре, не са по-добри само в часовете по литература, но също в математиката и всички други предмети.”

   Едно от най-ефикасните лекарства е четенето на книги.